Escuchar

Seminari: "Wavelet-Based Verification of the Quantitative Precipitation Forecast", a càrrec de Jun-Ichi Yano

(Contenido en el idioma por defecto)

El seminari del Dr. Jun-Ichi Yano (Centre National de Recherches Météorologiques, Meteo France) explora l'ús de wavelets ("ondetes", funcions matemàtiques que divideixen un senyal en diferents components freqüencials, i després estudien cada component amb una resolució que depèn de la seva escala), per dur a terme verificació espacial en prediccions quantitatives de precipitació (QPF), i especialment la capacitat de les ondetes per oferir informació sobre la localització i l'escala. Per il·lustrar el mètode es presenten dues prediccions de 24 hores fetes amb les dues versións del COAMPS (Coupled Ocean/Atmosphere Mesoscale Prediction System) el 22 d'agost de 2010 sobre Polònia.

La forta localització espacial i la intermitència associades a les precipitacions fa que sigui complicada la verificació de QPF utilitzant mètodes estadístics estàndard. Les wavelets resulten una alternativa interessant perquè permeten extreure informació sobre la localització espacial. Per tant, els índexos d'escala i de localització es poden fer servir per caracteritzar el rendiment de les QPF en quant a escala i localització, sense elaboració addicional o canvis de paràmetres. A més, aquestes dades localitzades espacialment es poden extreure de manera relativament senzilla, fet que suposa un avantatge d'aquest mètode sobre altres métodes de verificació més convencionals orientats a "objectes". També es presenten possibles futurs mètodes basats en wavelets que poden ajudar a identificar els punts febles que contribueixen a errors en les prediccions.

El seminari serà el proper divendres 20 de setembre a les 10:30 h a la Sala de Seminaris del 3r pis del Departament de Física (Edifici Mateu Orfila, UIB).
 

Fecha de publicación: 18/09/2019

Contenido en el idioma por defecto

RSS